Amouage – Silver Man (2002) Markanın erkek parfümlerinden.
Merhabalar saygı değer parfüm severler. Bugün incelemeye alacağım üçüncü Amouage parfümüyle karşınızdayım. Umman kraliyet ailesinin mülkiyetinde olan Amouage parfüm evi, tamamen bölgenin zengin koku ve mis geleneği üzerine çalışıyor. Arap Yarımadası, Mezopotamya ve İran bölgesi çok eski zamanlardan bu yana parfüm sanatının beşiği olarak biliniyor. Henüz süzme ve damıtma teknikleri keşfedilmeden önce Arap kimyacı ve simyacılar, çiçeklerin özünü çıkarıp su ve yağın içinde saklamayı başarmışlardı. Yüzyıllardır bu bölge tütsü, mür, sandal ve gül yağı gibi parfüm özlerinin vatanı olarak nam salmış. Zaten bugünkü inceleme konumuz olan Silver Man tam da bu özlere yakın karakterde.
Silver Man, yurtdışı kaynaklı parfüm forumları ve bloglarında ismi pek geçmeyen bir arkadaş. Markanın diğer parfümleri büyük ilgi görürken ve üzerinde tartışılırken Silver Man sanki biraz gözden uzak kalmış gibi. Bu durumun nedenini pek anlayamadım. Bir önceki Amouage incelemem olan Gold Man’in hakkında bir çok şey yazılıp çizilirken, Silver Man neden üvey evlat muamelesi görüyor acaba. Üstelik koku güzelliği anlamında çok daha başarılı iken.
Silver Man odunsu-çiçeksi-misk olarak sınıflandırılmış. Çok fazla odunsu nüanslar olmasa da çiçekler ve misk hissedilir derecede var. Açılışı çok zengin bir turunçgil ve çiçekler ile gerçekleşiyor. Fakat bu iki tema bildiğiniz gibi değil. Turunçgil ve çiçekler hafiften hacı yağı esintisi ile size merhaba diyor. Anlatması zor. Açıklanan üst notalarına bakıyorum. Portakal çiçeği ve mandalina varmış. Turunçgil hissi muhtemelen oradan geliyor. Markanın imajına çok uygun bir başlangıcı var. Yani Arap esintileri, lüks ve çok kaliteli hacı yağı.
Bir süre sonra orta notalara geçiliyor. Yine açıklanan orta notalara bakmak gerek. Çünkü karmaşık bir yapısı var. Yasemin, gül, ylang-ylang, mimoza ve orkide. Görüleceği üzere orta notalarda tam bir çiçeksilik hakim. Fakat kadın parfümlerinde karşımıza çıkan bir çiçeksilik değil. Daha erkeksi. Sonrasında bu çiçeklere biraz hayvansal elementler katılıyor. Misk mi desem civet mi karar veremedim. Yine bu kısımda biraz da baharatlar hissediliyor. Anlaşılacağı üzere orta notalar çok zengin ve detaylı.
Alt notalar ise süpriz bir şekilde zayıf ve tene yakın kalıyor. Çok güçlü ve farkedilir olmasıyla bilinen Amouage'lar için ilginç bir durum. Son kısımda anlayabildiğim kadarıyla tütsü, biraz amber ve misk var. Bu bölüm diğer kısımlar kadar gösterişli ve zengin değil. Yani özetle Silver Man başından sonuna "pudralı çiçeklerin ve biraz da sabunsuluğun" gözetimi altında diyebilirim.
Ünlü parfüm kritikçisi Luca Turin, Silver Man için özetle şunları söylemiş: "Baharatlı başlangıcı Caron - Yatagan'ı hatırlatıyor. Orta notalarında ise garip bir çiçeksilik mevcut. Mimoza uzun süre etkisini koruyor. Alt notalarında ise turunçgil-şipre şeklinde diyebilirim. Geleneksel olmayan, doğal ve çok hoş. Tavsiye ederim. Chanel Pour Monsieur'a iyi bir alternatif olacaktır." Beş üzerinden üç yıldız vermiş not olarak Luca Turin.
Silver Man hiç şüphesiz ki zengin ve lüks kokuyor. Denediğim diğer iki Amouage'da olduğu gibi hafiften "hacı yağı" havası var. Bu markanın Ortadoğu kökenli olduğunu düşünürsek, hiç de garipsenmemesi gereken bir durum. Arap kültürünün ve sokaklarının izleri var sanki bu parfümde. Arap ruhu diye bir şey varsa Silver Man'de bu kesinlikle hissediliyor.
Silver Man günlük kullanıma uyabilecek konforlu bir seçenek değil. Herkesin kullanabileceği gibi hiç değil. Bir çok kişi hemen "hacı yağlarına" benzetecektir. Bu değerlendirme bence biraz fazla yüzeysel kalır. Keşke bütün hacı yağları bu kadar zengin ve ilginç kokabilse. Buradan anlaşılacağı üzere denemeden alınması riskli bir eser. Çok yüksek fiyatından dolayı bu riske girmeye değer mi karar sizin.
Markanın diğer incelediğim parfümü Gold Man çok daha yoğun, pudralı ve kullanımı zor bir parfümken, Silver Man biraz daha yumuşak, sakin ve olgun. Pudra kullanımı biraz daha ölçülü. Yine de başlangıcındaki pudra hissiyatı dikkat çekici. Pudra kullanımı bir çok kişide "sabunsuluk" hissi verebilir. Şöyle bir düşündüğümde Silver Man biraz da sabunsu kokuyor diyebilirim.
40 yaş üzerindeki erkeklere daha çok yakışacaktır. Yüksek kaliteli, şık, zengin ve olgun bir tarzı var. Klasik ve biraz da muhafazakar tavrını ortaya koyuyor.
Kalıcılığı Amouage standartlarına göre çok iyi değil. Yine de teninizde 1 güne yakın hafif hafif hissediliyor. Farkedilirliği başlarda yüksek. Hatta çok sıkarsanız boğucu bile olacaktır. Fakat ilginç bir şekilde 5-6 saat sonra farkedilirliği hissedilir biçimde düşüyor. Tene yakın bir hale geliyor. Bu andan itibaren konfor kokusuna dönüşüyor.
Başlangıcındaki yoğun yapısından dolayı ilkbahar-yaz mevsiminde kullanmak bunaltıcı olabilir. Sonbahar-kış mevsimi için tercih edilebilir.
Artıları:
+ Çok farklı bir çiçeksi kokuya sahip.
+ Parfümün yüksek kalitesine diyecek hiçbir şey olamaz.
+ 40 yaş üzerindeki erkekler için çok fazla seçenek olmadığı şu son yıllarda maddi sorununuz da yoksa iyi bir alternatif olabilir.
Eksileri:
- Herkesin sevemeyeceği kokusu. Hele ki genç arkadaşların.
- Çok yüksek fiyatı var. Ayrıca heryerde bulmak zor.
Parfüm Merakı, hemen git bir Chantal Thomas Osez-Moi dene. Dior Homme tarzı bir parfüm, mutlaka dene dostum. Çok şık bir koku. Dior Homme'daki rujumsuluk bunda da var, hatta pudra yüklenmiş şekliyle. Müthiş!!!
YanıtlaSilHmm. Dior Homme'a benziyorsa güzeldir.
YanıtlaSilDior Homme'a benziyor mu o derece anlamam ancak aynı kulvarda diyebilirim. Kozmetik mağazalarına girersin de bir koku vardır ya ortalıkta işte ONA BENZİYOR!
YanıtlaSilParfüm merakı egoiste nezamn yorumlıcan elimde var demiştin sanki:)))
YanıtlaSilBody Kouros'u da unutmadık :) hayal kırıklığına uğratsa da yazını merakla bekliyorum. Bu arada ben de yazıyı beklemeden aldım beni de hayal kırıklığına uğrattı biraz ama memnunum.
YanıtlaSilNesi hayal kırıklığına uğrattı mesela?
YanıtlaSilKoku olarak hayla kırıklığına uğramadım aslında. Parfüm Merakı koku olarak hayal kırıklığına uğramıştır sanırım kalıcılık ve fark edilirlik kısımların için hayal kırıklığına uğradım yazacağını sanmıyorum. Koku gayet hoş, hem maskülen hem de şekerli alttan alttan olgun bir koku geliyor. Sıcacık bir koku benim için.
YanıtlaSilAma özellikle saklınotalar ve bikoklasana bloglarında okuduğum fark edilirlikten eser yok. Parfümün orjinalliğinden şüphem yok zaten aldığım yer sağlam, daha önce alış veriş yaptığım bir yerdi. Parfümün formülizasyonunda oynama yapılmış diye duydum ama checkcosmetics ten baktığıma göre 2010 sonrası değil benim aldığım parfüm formülizasyon da bahane olamaz yani. Bunlar iki gündür kullanımım sonucu görüşlerim tabi. Mesela Fahrenheit'ı da ilk kullandığımda çok sönük geliyordu ama bir hafta kullandıktan sonra fark edilirliğinin gayet yüksek olduğunu fark ettim:) Umarım Body Kouros için de aynısı olur.
Benim tespitim parfüm, süren insan tarafından değil de diğer kişilerce algılanıyor. Body Kouros'un fark edilirliği seni tatmin etmediyse başka hiçbir erkek parfümü etmez zaten. Benim fikrim, çoğu parfüm su gibi. Hiç mi hiç kalıcı değil!
YanıtlaSilFarkedirliliği çok iyi olan parfümler fuel for life ve rochas men üzerine görmedim desem yanlış olmaz heralde ama maksat farkedilmekse tabi:)))
YanıtlaSilfuel four life konrollü kullanılmazsa etrafınıza inanılmaz rahatsızlık veren pir parfüm. Hatta size şöyle bir örnek vereyim, geçen gün bir alışveriş mağazasında adeta fuel four life ile duş almış bir genç belirdiğinde kesinlikle herkez ona baktı tüm kafalar ona döndü. Ama kimisi nefretle kimiside benim gibi iğrenerek. Ve birkaç dakika içinde herkez çil yavrusu gibi dağıldı etrafında kimse kalmadı. Ben şahsım adına almayı çok istediğim bir gömleği sırf o kokuya daha fazla tahamül edemediğim için bırakıp çıktım. Farkedilir olmak bu değil arkadaşlar, etrafa rahatsızlık vermek değil. Tamam siz seviyor olabilirsiniz ama Hangi parfümü ne kadar sıkmanız gerektiğini bilin. Bu kadar yoğun kokular üzerinize boca ederek sadece etrafa rahatsızlık veriyorunuz.
YanıtlaSilİşte budur!!!
SilDefalarca anlatmaya çalıştığım şeyleri bir çırpıda açıklamışsın. Çok çok doğru söylediklerin.
Adsız kardeş kimsenin üzerine boce ettiği yok ben örnek verdim sadece ve iğrenerek sözünüze katılamıcam gayet hoş koku bence her ikiside.
YanıtlaSilMabuse bana Fahrenheittan daha düşük geldi fark edilirliği. Ama senin dediğin gibi burnum kokuya alıştığından hissetmiyor olabilirim.
YanıtlaSilVolkan tabi ki fark edilmek değil mevzu. Kokunun öncelikle güzel olması senin içine sinmesi ve seni özel hissettirmesi daha önemli konular ama ben fark edilirlik ve kalıcılık da arıyorum parfümde.
Adsız dozajlama hakkında bir şey söylememiştik biz ama biz de biliyoruz dozu fazla kaçırdığımızda ne olacağını. Ben bir göğüs kısmına iki fıs da boynuma sıkıyorum bana yetiyor daha azı da zaten mümkün değil benim için.
Volkan, Öncelikle niye üzerinize alındınız anlayamadım. Ben sizleri kasdederek birşey söylemedim genel bir sıkıntıdan bahsettim.
YanıtlaSilAdsız , bilenlere bir sözüm yok, madem biliyorsunuz niye üstünüze alındınız. Bırakında bilmeyenler alınsın. Ayrıca sizin için ne mümkün bilemem ama kimsenin kimseye rahatsızlık vermeye burnunun ndireğini kırmaya hakkı yok sanırım. Benim sözüm bunu yapanlara.
bahsettiğim kokunun güzel olması veya olmaması değil, herkez birbirinin kokusunu beğenmek zorunda değil. Bahsettiğim aşırı yoğun kokuların farkedilmek uğruna aşırıya kaçarak kullanılması. Yoksa dozunda kullanılan bir koku kimseyi ilgilendirmez pek tabi.
Ve son olarak fuel four lıfe bugüne kadar duyduğun en tahamul edilemez koku. Ama mevzu bu değil. O verdiğim örnekteki ortamda bulunan 8-10 kişide aynı tepkiyi verdiği düşünülürse (ki bunların hepside fuel four life düşmanı değildir sanırım) sorunun ne olduğu anlaşılır sanırım.
Body Kouros ve Egoiste sıralarını bekliyorlar sabırsızlıkla. Unutmuş değilim :))
YanıtlaSilBuram buram kokmayan parfüm,parfüm değildir arkadaş. isterse harika kokusu olsun.
YanıtlaSilSevgili parfüm merakı bir amouage reflection hastası olarak bu parfümü de almayı düşünüyorum ama test edip koklayamadım, amouage gold'u beğenmedim ama reflection da hayatımın parfümü olmuş durumda silver'i denemeden alma riskine girmelimiyim, honour man, ciel man ve jubilation da sevdiğim kokular, ama silveri deneme fırsatım olmadı. İkisi de elinizde olan parfümler olduğuna göre bir yorum bekliyorum sizden
YanıtlaSilBence Amouage'ın hiç bir parfümü denemeden alınmamalı.
SilGerek fiyatlarının çok yüksek oluşu, gerekse çok farklı bir dünya sunmaları sebebiyle en iyisi denemek.
Artık harvey nicholstakiler sıkıldı benden ilgilenmiyorlar bile, oradan koklayıp sonra beğendiklerimi yurtdışından getirtiyorum bir gün kapı dışına koyacaklar valla, başka bir yerde yok ki deneyelim keşke bir iki yerde olsaydı da deneme imkanımız olsaydı :). Neyse bir şekilde gideceğim olmadı birini yollarım denettirir getiririm napayım, şu reflection gibi başımı döndüren bir parfüm daha istiyorum .
Sil